Het was de titel van een boek dat ik een tijdje geleden in een boekhandel zag liggen. Echt waar. Het valt me de laatste jaren steeds meer op: overal artikelen, boeken en trainingen met als thema ‘gelukkig worden’. Er lijkt een massale zoektocht gaande naar geluk.

Hoe word ik gelukkig? 7 Must do’s.

10 Tips voor meer werkgeluk!

5 Factoren voor werkgeluk!

Iedere dag geluk!

Zo vind je het geluk in jezelf!

Ik word er altijd een beetje kriegel van. Niet omdat ik mensen geen geluk gun natuurlijk. Ik geloof er alleen niet in dat het zo simpel is. Alsof je je geluk altijd zelf in de hand hebt. En alsof het streven naar geluk een soort einddoel is. Alsof geluk maakbaar is. En het legt de lat meteen ook zo hoog, hè: iedere dag geluk? Iedere dag? En wat als het niet lukt? Of als je het hebt? Wil je dan niet meer?

Soms ga je nou eenmaal even kopje onder.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben een heel positief mens. Ik word blij van de kleinste dingen en kan al genieten van een lekkere kop koffie terwijl ik de vogeltjes buiten bewonder. Maar een paar uur later kan ik door slecht nieuws erg verdrietig zijn en even geen uitweg zien. Ons leven zit vol mooie momenten. En wat je mooi vindt, is voor iedereen een beetje anders. Maar het leven geeft ons nou eenmaal ook verdriet en tegenslag. Soms lijden we en gaan we even kopje onder. Soms ervaar je stress. Soms lijkt niets vanzelf te gaan. Het hoort er gewoon allemaal bij.

In een interview in Flow magazine nummer 10, zegt psychiater en filosoof Damiaan Denys veel interessant over het streven naar geluk.  “Het najagen van geluk maakt ons mentaal ziek. Juist door ruimte te maken voor pijn en verdriet zullen de mooie momenten ons vaker overvallen.” Hij zegt ook: “Als ik me maar hard genoeg inspan, komt het geluk wel mijn kant op.” En dat is dus precies waarom ik zo kriegel wordt van die boeken, cursussen en artikelen die je geluk beloven. Het is een aanname die niet waar is.

“Geluk zit in passief ontvangen. Nooit in het actief verwezenlijken.”

Als klein meisje had ik een poëziealbum. Mijn moeder was natuurlijk de eerste die er iets in mocht schrijven. Zij schreef: En onthoud mijn lieve kind, dat je het geluk vooral in de kleine dingen vindt.” Wat was dat eigenlijk een mooie boodschap die zij mij meegaf. Het was ook wat zij me altijd liet zien. Als geen ander kon zij van kleinde dingen genieten en zag ze de positieve dingen in het leven. Terwijl er toch echt veel verdriet was in haar leven en ze het niet gemakkelijk had. Ik ervaar het precies zo: het geluk zit in kleine momenten die je zomaar ineens overvallen. Zoals Damiaan Denys zegt: “Het zit in passief ontvangen, nooit in het actief verwezenlijken’.

In een cursus leer je, als het goed is, nieuwe vaardigheden. Je oefent ze, zodat je bepaalde dingen beter kunt. Je doet nieuwe inzichten op, zodat je jezelf beter leert kennen en effectiever wordt in je gedrag. Een cursus is bij uitstek geschikt om iets te ontwikkelen waaar je sterker in wilt worden, wat je beter wilt kùnnen. Geluksmomentjes ervaren zit veel meer in het zijn, in het voelen.

Aanvaard het leven (Nietzsche) en Ken jezelf (Socrates). Volgens Damiaan Reys zijn dit de uitspraken die je moet onthouden.

Aanvaard het leven als het slecht gaat, maar zie ook het positieve. En dat zit dus vaak in kleine dingen. De kunst is om die kleine dingen te zien.

Wanneer je jezelf kent, weet wie je bent, waar je naar verlangt en wat je belangrijk vindt, zullen de keuzes die je maakt in harmonie zijn met wie je bent. En ook dan is de kans groter dat die geluksmomentjes je overvallen.

“Aanvaard het leven en ken jezelf.”

Die cursus geluk in 40 dagen? Oefen liever in de kunst om het geluk in de kleine dingen te vinden en leer jezelf goed kennen. Bij dat laatste help ik je graag.

O, en de foto? Een lekkere espresso, daar word ik dan weer bij van ;-).

Damiaan Denys (1965) is een Vlaamse filosoof en psychiater. Hij woont en werkt in Nederland. Hij is afdelingshoofd psychiatrie van het AMC en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Flow is een tijdschrift zonder haast, over klein geluk, andere keuzes en simpeler leven. www.flowmagazine.nl