Het waren 2 fantastische dagen. Veel geleerd, uit je comfortzone gestapt, nieuwe inzichten opgedaan en leuke, nieuwe mensen leren kennen. Een stapel handvatten en zinvolle feedback in je rugzak. Plus dat prachtige certificaat. Klaar om alles toe te passen! Maar na een week of twee merk je dat je wordt opgeslorkt door de waan van de dag en die gave training naar de achtergrond verdwijnt.

Voor iemand die mensen echt iets wil leren, de mogelijkheden van de ander wil vergroten en iemand sterker wil maken, gaat dit zo aan mijn hart! Ik doe er alles aan om dit te voorkomen. Ik wil namelijk dat mijn programma’s en trajecten een goed en concreet resultaat opleveren. Als L&D professional en trainer doe ik veel om het effect van een training te vergroten. Ik houd in de training rekening met de leervoorkeuren, zorg voor verschillende werkvormen, adviseer bij of regel een inspirerende locatie, zorg voor de juiste randvoorwaarden (waar ik kan ook bij de organisatie), herhaal het geleerde, zorg voor vervolgopdrachten en een follow up…. Maar op een zeker moment moet de deelnemer of de organisatie het zelf doen.

En gelukkig! Je kunt ook zelf, als deelnemer en organisatie, veel doen om het effect van een training te vergroten.

Een paar eenvoudige tips:

 • Bedenk goed of een training de oplossing is voor dat wat ontwikkeld moet worden.
 • Check de motivatie van de deelnemer! Wil hij of zij dit echt leren of moet het? Niet gemotiveerd iets leren heeft meestal geen of weinig effect.
 • Zorg ervoor dat dat wat er is geleerd direct toegepast kan worden in de dagelijkse praktijk van de deelnemer.
 • Maak tijdens de training altijd gebruik van concrete situaties uit de praktijk. De eigen praktijk van de medewerker dus. Houd echte gesprekken in gedachten die zijn gevoerd of nog gevoerd moeten gaan worden. Denk aan die ene lastige collega met wie de samenwerking niet zo soepel verloopt. Of die grote klant waar je maar niet verder mee komt.
 • Betrek de omgeving bij dat waar je je in wilt ontwikkelen en waarin je een training hebt gevolgd. Vraag hen actief om feedback en vraag hen heel concreet hoe ze je kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan: “Wil jij bij het volgende gesprek met mijn collega aanschuiven en mij erna vertellen hoe ik het deed?”
 • Plan voordat je de training gaat volgen en na afronding een gesprek in met je leidinggevende. Bespreek bij de start je leerdoelen en hoe je leidinggevende jou kan ondersteunen. Na de training bespreek je hoe je het geleerde in de praktijk wilt oefenen en toepassen en waar je feedback op wilt hebben.
 • Plan wekelijks 15 minuten in je agenda ruimte voor reflectie. Doe dit ook echt! Sta even stil bij een gebeurtenis die dag of die week, gerelateerd aan dat waarin je bent getraind. Bedenk wat goed ging en wat je een volgende keer anders gaat doen.
 • Hang een quote, wijze les, stappenplan of iets anders wat voor jou tijdens de training een eye opener was, zichtbaar voor jezelf op. Zo word je er regelmatig aan herinnerd.
 • Plan maandelijks 30 minuten in je agenda om de materialen van je training nog eens door te nemen. Zoek er nieuwe artikelen of een video bij om je te verdiepen in het thema. Leren is ook herhalen!
 • Deel met collega’s, vrienden of familie wat je tijdens een training hebt gedaan. Welke oefeningen deed je? Wat leverde het je op? Welke inzichten heb je opgedaan? Met delen herhaal je het geleerde. En door te herhalen… juist, leer je weer :-).
 • Hoe eng ook: oefen tijdens een training! Maak gebruik van de kansen om met nieuw gedrag te experimenteren. Ik merk dat veel mensen een rollenspel, laat staan met een acteur, vreselijk vinden. In eerste instantie dan… Want na afloop is werkelijk iedereen enthousiast en onder de indruk van het effect. Grijp die kans dus! Ook al is de situatie misschien niet realistisch; reëel is die zeker.
 • Ondersteun de training met een digitale leeromgeving, intervisie, opdrachten en bijeenkomsten.
 • Zorg voor een inspirerende locatie. Een onderschat element! Hierover in een volgende blog meer.

Eenvoudige tips die niet veel tijd hoeven te kosten. Nu alleen nog even doen ;-).