Ik geloof dat leren en ontwikkelen leuk is. Dat is op zich ook wel handig als je, zoals ik, trainer bent. Ik vind het geweldig om anderen iets te leren, hen aan het denken te zetten, hun vaardigheden te versterken en eruit te halen wat erin zit. En eigenlijk geldt dat ook nog steeds voor mezelf.

Hoe leuk is het als je ineens een kant van jezelf ontdekt, waarvan je je niet bewust was? Waar anderen weer door worden geïnspireerd en van leren? Het is zo mooi om tijdens een training kwartjes te zien vallen. Dat deelnemers meteen feedback die ze kregen, toepassen. Durven te experimenteren met ander gedrag. En ineens zie je dan, als bij een Matroesjka poppetje, dat er nog zoveel meer inziet!

Je kunt zelf veel doen om ervoor te zorgen dat je plezier beleeft aan het ontwikkelen van jezelf. Bedenk wat voor jou werkt. ‘Afkijken’ bij iemand? Luister en kijk goed wat hij of zij precies doet. Stel vragen en vraag door. Probeer wat dingen over te nemen en oefen daarmee. Leer je vooral door te lezen? Pak een boek, zoek naar inspirerende artikelen. Leer je graag samen met anderen? Volg een training met collega’s of vakgenoten van andere organisaties.

Gelukkig hoeft een training niet saai of schools te zijn. Ik geloof ook niet dat dat werkt. Bedompte zaaltjes aan een smalle gang? Systeemplafonds? Een trainer die vooral zendt? Eindeloze slides? Saaie schrijfblokken en handouts? Het kan echt anders. Er zijn inmiddels zoveel mooie plekken waar je kunt trainen. Een oud grachtenpand, een oude fabriek waar nu start ups in zijn gehuisvest, het koetshuis van een kasteel, een boerderij…. Een ècht andere omgeving en bovenal een trainer die energie geeft en zorgt voor een veilige sfeer, maken dat je de waan van de dag makkelijker kunt loslaten. Dat je even uit je comfortzone stapt, durft te gaan experimenteren met ander gedrag en creatiever wordt.

Het meeste plezier (èn resultaat!) geeft het als je besluit iets te versterken waarvan je zelf vindt dat het (nog) beter kan. Niet omdat iemand anders dat zegt. Maar omdat jij beseft dat het je iets kan opleveren. Al helpt het wel om zo af en toe van iemand een (confronterend) zetje te krijgen ;-).

Ik geloof dat ontwikkelen leuk is. En dat iedereen kan groeien. Zorgen voor een prettige leeromgeving en gebruikmaken van jouw leerstijl dragen daar enorm aan bij. Over dat laatste de volgende keer meer.

Voor nu alvast veel leerplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *