Door Miranda Schut

Stel je voor dat je nog niet zo goed weet wie je bent en waar je voor staat. Dat je bent opgevoed met het idee dat je alles kunt worden wat je wilt en je dus torenhoge verwachtingen hebt van het leven en jezelf (en anderen van jou!). Dat je het lastig vindt om fouten te maken, want alles moet wel perfect zijn. Dat je op social media vooral succesverhalen leest van kennissen en collega’s en je jezelf, tegen beter weten in, daar toch mee gaat vergelijken. En dan blijkt dat helemaal niet alles mogelijk is. Dat er wel eens iets mis gaat en dat jij, in tegenstelling tot ‘al die anderen’ nog steeds niet je droombaan en eigen huis hebt gevonden. Niet zo gek als je dan wankelt, toch?

Dit is wat een groep young professionals met mij deelde en waar zij stuk voor stuk mee worstelen. Zij willen graag steviger in hun schoenen staan. Maar wat is dat dan precies en wat levert het je op?

“Ik ga me toch niet laten leiden door de endorfine-shotjes die de likes mij geven?”

Laat ik voorop stellen dat niet alleen young professionals af en toe wankelen. Zo laat ook ik mij wel eens leiden door het aantal likes of volgers op social media. Of de posts over webinars die tientallen mensen trekken. Ook ik vraag me dan af wat ik verkeerd doe en word er onzeker van. En stom dat ik dat van mezelf vind! Want ik weet toch goed wat ik wil (fysiek mensen ontvangen en ontwikkelen op een inspirerende plek)? En wat voor mij belangrijk is? Ik ga me toch niet laten leiden door de kortdurende endorfine-shotjes die de likes mij geven? Het is zo betrekkelijk! Ik weet het en toch….

Goed, stevig in je schoenen staan dus. Wat betekent het? Dat je in de basis vertrouwen hebt in jezelf. En dat begint met zelfkennis. Weten wie je bent, wat belangrijk voor je is, wat je kwaliteiten zijn en waar je voor staat. In mijn ogen betekent het niet dat je je nooit onzeker voelt. Maar dat je ondanks die onzekerheid, er toch voor gaat. Dat je achter jouw keuze staat, ook als iemand die in twijfel trekt en jou even laat wankelen. Het zit in je houding, de woorden die je gebruikt en je gedrag.

In de basis vertrouwen hebben in jezelf.

Het levert je zoveel op wanneer je stevig in je schoenen staat. Denk aan rust en meer grip op je leven. Andere mensen weten wat zij aan jou hebben. Je vergroot je mogelijkheden omdat je meer durft aan te gaan en kansen grijpt. Het zorgt voor minder gepieker: je wordt er opgeruimder en opgewekter van. En je voelt je krachtiger. Dat is lekker, toch?

Geef jezelf positieve boodschappen.

Tot slot, weet dat je zelf al kunt beginnen met het vergroten van je zelfvertrouwen. Wees minder streng voor jezelf, geef jezelf eens vaker een schouderklopje. Gebruik je talenten. Toon lef en doe vaker iets wat je spannend vindt. Los je problemen op. Blijf nieuwe dingen leren en jezelf ontwikkelen. Relativeer de berichten op social media en spendeer er minder tijd aan. Geef jezelf positieve boodschappen: ‘Dit kan ik.’ ‘Ik ben goed genoeg.’ ‘Het hoeft niet perfect te zijn.’ ‘Van een fout leer ik.’ Klinkt simpel en dat is het vaak ook. Soms niet, maar bedenk dan: oefening baart kunst ;-).

Wil je eens vrijblijvend verder praten over hoe je vaker stevig in je schoenen kunt komen te staan? Stuur me een mailtje miranda@shapingskills.nl.

Binnenkort kun je meedoen met de Inspiratieboost Stevig in je schoenen! Houd ons dus in de gaten.