Door Miranda Schut

Toen mijn man en ik plannen maakten voor onze bruiloft, bedachten we hoe leuk het zou zijn ons nichtje en de tweeling van mijn beste vriendin te vragen bruidsmeisjes te zijn. Nu zijn wij niet zo van formeel en traditioneel ‘gedoe’, dus we vroegen het de tweeling nogal omslachtig: “Vinden jullie het leuk om bloemen te strooien en ons de ringen te geven?” De twee meisjes snapten het pas toen hun moeder zei: “Of jullie bruidsmeisjes willen zijn!” “Ooooh ja, wow, leuk!!!” Daar leerden we van. Dus ons nichtje vroegen we zonder omhaal of zij ook bruidsmeisje wilde zijn. Haar reactie, een tikkeltje beteuterd: “Nee. Ik wil Nova zijn.” Het is goed gekomen, hoor ;-). Ze straalden alle drie de hele dag. En wij ook.

“Nee. Ik wil Nova zijn.”

Bij het schrijven van deze blog moest ik aan Nova denken. Toen al vond ik haar opmerking ontzettend grappig èn eigenzinnig. Maar nu, bijna 13 jaar later, vind ik het vooral heel wijs. Zij wist (en weet!) heel goed wie ze was. En liet zich niet zomaar in een andere rol zetten. You go, girl!

Hoe zit dat bij jou? Ken jij jezelf goed? Weet je wie je bent en wat ècht belangrijk voor je is? En handel je daar dan ook naar? Ken je je valkuilen? Weet je waar je goed in bent? En wat goed of totaal niet bij je past? Zelfkennis is zó belangrijk. Niet voor niets wordt wel gezegd dat het de basis is van persoonlijke en functionele ontwikkeling, van leiderschap en van zelfvertrouwen.

Zelfkennis is de basis van persoonlijke ontwikkeling en leiderscahp.

Als je weet wie je bent, kun je makkelijker keuzes maken. Kun je je richten op waar je goed in bent en daar nog beter worden. Dat geeft energie. Je kent je grenzen beter en al is het soms lastig, je kunt ze nog aangeven ook. Dat maakt je krachtig en mensen weten wat ze aan je hebben.

Nova was nog geen 4 jaar toen ze ons dit zei. Het gekke is dat we het als kind meestal prima weten, maar als we volwassen worden het een beetje lijken kwijt raken. Het is een zoektocht om uit te vinden wie je bent en met vallen en opstaan kom je er steeds meer achter. Zelf heb ik in mijn loopbaan soms keuzes gemaakt die niet goed bij mij pasten. Ergens op de achtergrond voelde ik het wel, maar ik kon er geen woorden aan geven. Ik deed iets omdat ik mij gevleid voelde, een ander niet wilde teleurstellen, dacht dat iets wel zou wennen of dat het gewoon een mooie kans was, ambitieus als ik was. De momenten waarop ik heel duidelijk mijn grenzen aangaf of nee zei, omdat iets zo indruisde tegen wie ik ben en waar ik voor sta, herinner ik me nog als de dag van gisteren. En dat voelde toch goed!

Weten wie je bent is een zoektocht met vallen en opstaan.

Het is misschien een zoektocht om woorden te geven aan wie je bent, waar je voor staat en wat belangrijk voor je is. Maar laten we vooral ook ons gevoel, dat moment dat het even niet lekker voelt of schuurt, en dat stemmetje van dat kleine meisje of jongetje niet negeren.

En Nova? Die komt er wel!

Heb je een frisse blik nodig om erachter te komen wie je bent? Ik praat graag vrijblijvend met je verder. miranda@shapingskills.nl